Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Apabila The Reds Turun Stadium Bukit Jalil

Selama hayatku, tidak pernah aku menjejakkan kaki ke Stadium Bukit Jalil. Namun gara-gara pasukan EPL kegemaranku The Reds atau Liverpool berkunjung ke Malaysia dan mengadakan perlawanan persahabatan dengan pasukan Malaysia, akhirnya aku sampau juga ke sana. Selalunya tengok live kat TV saja, namun suasana dalam stadium ternyata jauh berbeza. Sorakan satu stadium benar-benar mengegarkan dan memeriahkan suasana petang itu.

Kendatipun tanpa kelibat Steven Gerrard, Suarez dan Pepe Reina Penjaga Gol, nanum persembahan The Reds tidak mengecewakan. Malah Pengurus Kenny Daglish pula terpaksa bergegas pulang ke England untuk menandatangani kontrak dengan pemain yang baru dibeli oleh Liverpool.

Seingatanku, rasanya inilah buat pertama kalinya pasukan Liverpool bertandang ke Malaysia. Kalau bekas-bekas pemainnya memanglah ada datangsebelum ini. Tentunya disebabkan tanda jenama yang terpampang pada jersi pasukan tersebut yang menjadi penghalang. Sejak musim 2010/11, sudah bertukar penaja dan jersi pun sudah tiada lagi logo atau lambang jenama minuman keras sebelum ini.

Bak lautan merah ? Aku kira 90% penonton malam tersebut berbaju merah, memakai baju atau jersi Liverpool. Tidak timbul soal tidak menyokong pasukan kebangsaan Malaysia. Tapi yang hendak disaksikan ialah perlawanan bola sepak persahabatan antara Malaysia dengan Liverpool. Dua-dua disokong. Jersi Liverpool yang dipakai bukan bukti bahawa peminat Liverpool sudah belot dan tidak lagi menyokong pasukan Malaysia.

Buktinya semua sembilan gol yang dijaringkankan oleh kedua-dua pasukan pada malam tersebut turut sama diraikan. Aku kira sorakannya macam sama saja. Walaupun Malaysia tewas 3-6, namun permainan mereka cukup menghiburkan. Gol-gol Malaysia cantik-cantik jugak. Bahkan suatu ketika, ketika perlawanan pada kedudukan 3-4, terasa macam tidak percaya pasukan Malaysia memberikan tentangan yang menakjubkan kepada Liverpool.

Aku kira ini pengalaman bagus buat pemain pasukan Malaysia yang ketika ini mendapat perhatian ramai lantaran prestasinya yang membanggakan, sejak memenangi Piala Suzuki bagi kejohanan antara negara Asean tahun lalu. Semoga dengan pengalaman ini akan meningkatkan lagi permainan mereka dalam menghadapai perlawanan dan kejohanan yang akan datang.


Stadium Bukit Jalil jadi macam The Anfield, gelanggang rasmi pasukan Liverpool di England. Berkumandang dengan laungan dan nyanyian lagu You’ Will Never Walk Alone dari penonton yang juga peminat LIverpool. Semasa dalam keretapi perjalanan pulang pun, mereka silih berganti menyanyikan lagu tersebut dalam kepadatan keretapi dengan penumpang berbaju The Reds.

Datang lagikah pasukan Lioverpool tahun hadapan ?

Lagi Gambar Perlawanan The Reds Vs Malaysia
Share:

0 Komen:

Blog Tazkirah

Penafian

Pengunjung boleh menggunakan maklumat dan gambar dalam blog ini untuk sebarang tujuan kebaikan. Digalakkan agar dinyatakan kredit kepada blog ini. Namun, atas sebarang kehilangan, kerosakan, kesusahan atau gangguan yang timbul kerana menggunakan maklumat dalam blog ini adalah tanggungjawab masing-masing.

Harian Metro

The Star Online

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

kata2