Harap maaf ... Blog ini telah berpindah ke Http://www.hassan.masrom.com. Terima kasih !!!!

Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Blog ini telah berpindah ke http:\\www.hassanmasrom.com Harap maaf.

Pengijazahan Darussyifa Kumpulan 20

Majlis Pengijazahan Pelajar Persatuan Kebajikan Dan Pengubatan Islam Malaysia ( Darussyifa’ ) bagi Kumpulan Pengambilan Ke-20 telah berlangsung pada 13 Disember 2008, di Kem El-Azhar, Morib Selangor. Kumpulan ini telah mengikuti pengajian di Bangunan Darussyifa, Bandar Baru Bangi mulai Januari 2008. Majlis telah disempurnakan oleh Pengasas serta Penasihat Darussyifa’, Y Bhg Tuan Guru Dato’ Dr Haron Din. Dalam majlis tersebut seramai 335 graduan telah menerima pengijazahan. Daripada jumlah tersebut seramai 8 orang adalah dari warga Saujana Utama yang terdiri daripada 3 lelaki dan 5 orang perempuan, termasuklah aku.

Walaupun telah bergelar graduan atau ahli Darussyifa, perasaan tu berlainan dengan dianugerahkan ijazah masa belajar-belajar dulu. Ini kerana apabila mengikuti majlis dan kuliah-kuliah Darussyifa’ setiap Isnin mulai waktu maghrib, maka banyak yang perlu diketahui mengenai kaedah, tatacara, bahan yang diperlukan serta doanya. Mungkin kalau para huffaz, mengingati doa tak payah berbanding aku yang ‘benok’ ni. Mungkin sebab itu mengikuti pengajian kedoktoran ni payah, sebab nak faham dan ingati tentang banyak perkara mengenai anggota badan dan rawatannya.

Malah Pengerusi Darussyifa, Tn Haji Abdul Rahman Ahmad dalam ucapan alu-aluannya mengesa para pelajar di samping memanfaatkan ilmu yang dipelajar sepanjang setahun berlalu, detik hari ini menurut beliau adalah sebagai permulaan untuk menjadi perawat Darussyifa, tetapi masih banyak lagi yang perlu dipelajari dan hendaklah sentiasa mempertingkatkan diri dengan latihan praktikal.

Kukira, penerimaan ijazah ini hanyalah sekadar penyataan redha daripada Tn Guru kepada anak murid untuk menerima dan mengamalkan or mengaplikasikan sehingga menjadi manfaat kepada diri dan orang lain. So sejauh mana ilmu difahami dan dipergunakan tu bergantung kepada yang menerima ijazah.

Rakanku, Ustaz Mohamad Zaini yang merupakan Perawat Darussyifa’ yang aktif di Saujana Utama turut hadir bagi mengiringi isterinya yang turut menerima pengijazahan pada majlis tersebut. Beliau yang dari dulu lagi tak henti-henti mengajak aku menjadi ahli. Aku rasa macam payah sebab nak pastikan dapat hadir kuliah setiap Isnin mulai maghrib tu agak berat tanpa missed melebihi 5 kali. Jarak perjalanan pulak dari rumah kekira 62km, melalui leburaya bertol dalam 60 minit perjalanan. Itu cabaran besar dan dalam keadaan penat pulang dari kerja, kadang tu aku cuma hadirkan badan tapi tertidur masa kuliah. Rasanya aku missed 3 kali kuliah.

Ustaz Zaini memang berhasrat untuk menubuhkan Klinik Rawatan Darussyifa di Saujana Utama, sama ada di rumah beliau atau di Surau Al-Hidayah. Memang ini bukan sahaja menjadi hasratku dalam memakmurkan serta menghidupkan fungsi surau, tetapi termaktub dalam Pelan Strategik Surau Al-Hidayah 2008-2010 dalam meningkatkat usaha memenuhi keperluan fardu ain dan kifayah kepada penduduk ahli kariah khususnya dan seluruh umat Islam umunya. Pada ketika ini, rawatan menurut Darussyifa’ diadakan di rumah beliau pada setiap Ahad pagi serta di Surau Al-Hidayah pada setiap Rabu, selepas solat Isyak. Kesempatan ini akan aku ambil untuk mempelajari secara praktikal bagaimana rawatan diberikan.

Dalam memastikan diri 'terikat' dengan Darussyifa, aku telah menawarkan diri untuk jadi ahli pengendali kepada laman web Darussyifa. Jika diterima mungkin banyak yang akan kucatatkan mengenai Darussyifa dalam blogku nanti.
Share:

3 Komen:

Anonymous said...

can you email me: mcbratz-girl@hotmail.co.uk, i have some question wanna ask you.thanks

Anonymous said...

Although we have differences in culture, but do not want is that this view is the same and I like that!

Anonymous said...

If you could give more detailed information on some, I think it is even more perfect, and I need to obtain more information!
runescape powerleveling

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah