Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Melawat Ke Divisyen Kejuruteraan Proton

Pada 8 Oktober yang lalu, aku berpeluang melawat bahagian Kejuruteraan Proton di Dhah Alam, atau mungkin boleh dikenali dsebagai R & D Proton. Aku tak pasti pada mulanya kenapa lawatan ini diadakan, tetapi berkait rapat dengan sebahagian daripada Bahagian di Jabatanku dikatakan akan dipindahkan ke sini apabila Bahagian R & D Proton berpindahke Proton City Tanjung Malim. Bila .. entah !!

Menarik juga lawatan ini, sebab aku dapat melihat sendiri sebahagian daripada kerja-kerja jurutera di sini dalam mereka bentuk dan memastikan keluaran Proton bermutu serta menepati standard dan kehendak pengguna.

Rombongan kami di sambut oleh CEO Proton, Datuk Syed Zainal Syed Mohamed Tahir,. Memula kami dipertontonkan dengan video koperat bahagian R & D Proton. Kemudian pelbagai ujian mekanikal ditujukkan seperti sistem lampu, ketahanan pintu tepi, bonet Exora,power window, kebisingan dan asap.

Ujian ketahan bonet belakang, buka dan tutup.

Ujian ketahanan pintu sisi, buka dan tutup.

Ujian sistem lampu dalam kenderaan

Ujian ketahanan power window.

Kelihatan dalam gambar berikut, kereta yang sedia untuk packing bagi tujuan eksport yang juga terletak berdekatan.

Akhirnya aku berpeluang menguji sendiri memandu Proton Exora di atas circuit yang disediakan. Sebelum itu, kereta exora tersebut dipandu oleh penguji Protong, then aku sendiri. Apa yang menariknya ialah memandu di selekoh dengan kecerunan 45 darjah. Keseluruhan panjang litar adalah 1.8 km.

Dalam kelajuan 120 km/j oleh penguji Proton tu, terasa mentirap darah aku, kecut dan terasa out of control buat seketika. Namun apabila aku sendiri yang memandu, terasa takut nak cuba di puncak ketinggian selekoh tu, ambil yang tengah aje, itupun dalamkelajuan 90 km/j. Terasa memang mantap memandu Exora tu ..

Akhirnya kami dijamu dengan jamuan makan tengahari.


Share:

0 Komen:

Blog Tazkirah

Penafian

Pengunjung boleh menggunakan maklumat dan gambar dalam blog ini untuk sebarang tujuan kebaikan. Digalakkan agar dinyatakan kredit kepada blog ini. Namun, atas sebarang kehilangan, kerosakan, kesusahan atau gangguan yang timbul kerana menggunakan maklumat dalam blog ini adalah tanggungjawab masing-masing.

Harian Metro

The Star Online

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

kata2