Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Masjid Selat Melaka Lagi

Singgah lagi ke Masjid Selat Melaka yang terletak di Pulau Melaka, sebuah pulau buatan yang terletak di Selat Melaka, berhampiran Banda Hilir atau Bandaraya Melaka. Mungkin antara masjid tercantik di Malaysia yang kelihatan seperti struktur terapung sekiranya paras air adalah tinggi.

Dengan kos pembinaan kira2 RM10 juta, masjid itu mula digunakan pada tahun 2005 dan mampu menampung 2,000 jemaah pada satu2 masa.

Mungkin berbeza dengan masjid2 lain di Melaka kerana masjid ini diinspirasi daripada masjid terapung di Jeddah, Arab Saudi hasil cetusan idea mantan Ketua Menteri Melaka iaitu Datuk Seri Mohd Ali Rustam.

Namun difahamkan kurang aktiviti ilmu seperti kuliah maghrib dan subih diadakan di sini. Mungkin lantaransering diknuungi pelancong serta kurang ahli karih khususnya waktu suboh.

Pembangunan lain di Pulau Melaka pula nampaknya agak kurang rancak dan tidak banyak kedai komersial dibuka dan berpenghuni sejak mula dibuka. Kalau tiada masjid ini, tenti lagi sunyi agaknya.


Share:

0 Komen:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah