Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Lagi-lagi PS vs PK

Petang tu PS meninjau-ninjau kawasan sekitar surau seorang diri. Melihatkan PS keseorang, lalu singgah PK yang kebetulan melintasi surau dalam perjalanan pulang dari ofisnya. Hari itu PK balik awal sebab ada meeting kat Putrajaya yang kebetulan habis awal dan terus bergegas pulang. Sejak akhir-akhir nie, PK selalu pulang lewat kerana tugas-tugas ofis yang banyak. Padahal keja gomen aje !!.

'Sombongnya dia, mentang-mentang naik keta besaq', bisik hati PS melihatkan PK yang sedang memarking keretanya.

'Lama tak nampak', tegur PS.

'Apa ... ingat lama tak nampak kat surau, lemah iman ke ?', balas PK.

'Aiii, kesitu pulaknya. Yg ke surau tak semestinya iman kuat lemah. Tapi kalau takde iman, ke surau pun tak teringin !', PS membalas kembali.

'So apa cerita sekarang ?', PK mula mengubah topik.

'Tuh, bebudak KIDaS yang dalam surau bila nak pindah ?', jawab PS.

'Sabo-lah, baru aje kita levelkan tanah yg depan surau tuh, next week sampailah kontena tuh', jelas PK.

'Kenapa kat situ, kenapa tak tanah tadika sebelah tuh', tanya PS lagi.

'Memula memang nak buat kat tanah sebelah, tapi nak lebih selamat bebudak, selamat dari ganguan MDKS, baik kita buat kat depan surau tu', jawab PK.

'Tapi muat ke ? Takut sangat kau dengan MDKS', perli PS. 'Cuba buat macam orang india, memula buat kecil-kecilan bawah pokok, lepas tu membesar kuilnya hingga tak berani kerajaan nak halau'.

'Yealah walaupun kita negara islam, tapi bab-bab penguatkuasa roboh surau ke masjid ke atau sekolah agama kira perkara mudah, tetapi roboh kuil yang secotet, tak berani mereka', macam nak berpolitik pulak si PK.

'Tapi insya'allah muat dan dah ukur pun. Kita akan pasang kabin 10' x 40' sebanyak 5 bijik bagi mendapatkan 10 kelas. Susunan kontena macam huruf L', sambung PK berlagak macam Projek Manager pulak.

'Siang buat kelas KIDaS dan malam boleh sewa kat sesapa nak buat kelas tuisyen ke ... ada airkon lagi !!', cadang PK sedang PS masih terangguk-angguk macam setuju aje lagaknya.

'Banyaklah duit KIDaS lepas ini ...', PS cuba mengagak.

'Kita dah kira, rasanya dengan yuran bulan RM30, 80% bayar on-time, cukup-cukup lepas duit operasi aje', jelas PK.

'Mungkin kah yuran akan naik ?', tanya PS.

'Nak kena pelangkong ? RM 30 nie pun dah banyak kami terima permohonan rasmi dan tak rasmi untuk mempertimbangkan pengurangan', jawab PK sambil tersengih-sengih.

'Nanti semua orang ingat AJK KIDaS nak pakai kereta besar macam pengerusinya kot ?'. Tambah PK lagi sambil menjeling kot-kot ade malaun cuba menghampiri keretanya. Bimbang calar barangkali.

'Mungkin elok kita tubuhkan Tabung Pendidikan Anak-anak Saujana ?', cadang PS.

'Setuju .. setuju ... setuju ... buat .... buat .... buat ... ', balas PK senada sorang ahli kariah bernama Mamat tuh.

'Sebabnya ada juga yang menghulurkan bantuan untuk menaja anak-anak orang lain', tambah PK.

'Oi ! ada juga ya ? Kalau gitu nanti cadang kat meeting AJK Surau', balas PS sedikit kehairanan.

Suasana jadi sepi seketika, malaikat mana lalu entah agaknya.

'Yang tumpang di SMK Saujana Utama tu apa ceritanya ?', PS mengubah topik perbincangan.

'Oh tu beres ... Jemaat 14hb nie kita tandatangan MOU dengan pihak mereka dan disaksikan oleh PPD Kuala Selangor', balas PK dengan yakin sekali. 'Pengetua nak cepat-cepat sign sebab PPD sekarang akan digantikan dengan yang baru yang khabaranya kuat UMNO giler'.

'Apa kena mengena dengan UMNO pulak ? Ingat UMNO tak nak Islam ke, tak suka sekolah agama ke ?', tanya PS.

'Entah .. itu cerita Pengetua'. Jawab PK pendek.

'Berapa jumlah budak KIDaS sekarang', tanya PS.

'Kita ada lebih kurang 650 orang dalam 24 kelas. Lepas siap kabin nie rasanya bertambah. Pertambahan masih diterima kecuali darjah 4,5 dan 6'. Jelas PK. 'Sekarang kita dah sewa pejabat tetap di no 24 Cemara 8 dan ada kerani dari pagi sampai petang. Lepas ini kita pasang tipon dan mesin fax’.

'Kalau sekarang 24 kelas, maknanya tahun depan kena tambah kelas kabin ?', PS cuba mencongak.

'Gitulah nampaknya, tapi space masih ada', PK cuba meyakinkan PK.

'2006 .. 2007 ... 2008 ... oi ! takkan nak terus belajaq dalam kabin ?', tanya PS.

'Ya tak ya juga ya !', balas PK sambil mengaru-garukan kepalanya.

'Ah! itu biarlah PK lain pulak fikir, takkan selamanya PK yang sama aje. Tambahan masa tu saya dah takde anak yang belajaq kat KIDaS'. Tambah PK lagi.

'Oh ! lagu tu kau punya fikiran', jawab PS sambil mengerak-gerakkan jarinya menuding kepada PK macam memberi tanda amaran.

'Oklah balik dulu, penat nie. Tambahan hari nie hari rabu', PK memohon berundur diri.

'Ada apa ? Pasar malam ?', tanya PS.

'Hari Rabu Malam Jemaat ....'. PK terus berlalu dengan raut muka, entah muka sombong atau muka keletihan. Tuhan saja yang tahu.

Nota : Kisah ini dicoretkan pada 9 Januari 2005
PS = Pengerusi Surau Al-Hidayah
PK = Pengerusi AJK Pengurus KIDaS
Share:

0 Komen:

Blog Tazkirah

Penafian

Pengunjung boleh menggunakan maklumat dan gambar dalam blog ini untuk sebarang tujuan kebaikan. Digalakkan agar dinyatakan kredit kepada blog ini. Namun, atas sebarang kehilangan, kerosakan, kesusahan atau gangguan yang timbul kerana menggunakan maklumat dalam blog ini adalah tanggungjawab masing-masing.

Harian Metro

The Star Online

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

kata2