Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Kisah Dari Penjara Sungai Buloh ...

Dapat e-mail yang diforwardkan. Entah asal mana, dipaparkan buat tatapan tanpa diedit sepatah pun. Mungkin kandungannya boleh menyebabkan DYMM Agung murka, tapi ambil yang positif darinya. Rakyat Malaysia pun suka cite-cite macam ini.

Kekadang terfikir, orang yang mati di tali gantung dan kerusi elektrik tu lebih baik berbanding kita yang tak tahu bila tarikh kematian. So bila dah tahu tarikh nak mati, fokus tumpuan tentulah membuat persiapan bagi menghadap Allah. Sedangkan kita tak pernah siap dalam membuat persiapan sebelum menemui Allah ... Ya Allah, apalah nasibku di Padang Mahsyar nanti ? Semakin terasa bahawa diriku ini belum bersedia untuk menghadapMu Ya Allah ...

From: Borhan, Noraini N (GE Infra, Aviation, Non-GE)[mailto:noraini. n.borhan@ ge.com]
Sent: Saturday, April 14, 2007 1:24 PM
Subject: Forum Perdana - Kisah dari Penjara

Kisah benar dari penjara sg. buluh

Malam tadi bertempat di Surau Jenaris aku telah menghadiri satu forum perdana sempena Maulidur Rasul. Ahli panel terdiri dari Uts Halim Din, Ust. Raihan & Utszh Dr. Sharifah Noor Hayati. Memang menarik kupasan ketiga3 ahli panel yg bijaksana tu. Ttg keperibadian rasulullah yg mulia itu yg menjadi ikutan kita semua.Di penghujung rancangan tersebut salah seorang utz kalau tak silap aku utz halim din telah menceritakan sebuah kisah yg berlaku di penjara sg. buluh. Sebuah kisah benar. Mengikut cerita beliau, semasa beliau habis memberi ceramah agama pd banduan2 di sana, Pengarah Penjara telah berjumpa dgn beliau dan menceritakan pd beliau ttg seorang banduan yg bernama AMIN iaitu ketua kumpulan Al-Mau'una yg didapati bersalah kerana melancarkan perang kepada Yg Dipertua Agong. Amin dijatuhi hukuman gantung sampai mati.Apa yg manarik ialah peribadi si Amin ini. Beliau seorang yg berdisplin, kuat beramal, mengaji quran, solat malam dan baik dikalangan sesama banduan lain. Pendek kata banduan yg tiada bermasalah.

Seminggu sebelum dia digantung, pengarah penjara telah menziarahi sel beliau dan terkejut kerana terdapat bau yg harum. Bau itu tak hilang walaupun beliau telah pulang ke rumah bau harum itu masih melekat pd pakaiannya.Mengikut ceritanya lagi, pd mlm sebelum dia digantung, dia berpesan supaya dikejutkan pada jam 4.00 pagi. Dia digantung pada subuh pagi jumaat. Pada mlm sebelum dia digantung, didapati Si Amin ini tidur begitu lena sekali seolah2 tiada apa2 akan berlaku pd pg esoknya sedangkan dia akan dihukum gantung pada pg esok. Bayangkan kalau org nak kena gantung pg esok, mesti gelisah dan mesti tak boleh tidur punya.Bila tepat jam 4.00 pg, Amin ini pun dikejutkan, dia terus beramal, solat taubat, tahajud, mengaji dan sujud syukur dan dia berpesan supaya dibawa ke tali gantung ketika dia sedang sujud syukur.

Ketika Amin sedang sujud pd masa itulah dia dibawa ke tali gantung. Bila tiba masa hendak digantung, tiba2 Amin ini pengsan dan tidak sedarkan diri. Masa semakin suntuk dan Amin harus digantung ketika itu juga, maka kepala dia ditutup dgn kain hitam dan hukuman pun dijalankan. Agak pelik ketika itu kerana hukuman gantung tersebut seperti menggantung anak patung yg tidak bernyawa, tiada pergerakan, tiada jeritan. Didapati juga selipar jepun yg dipakai oleh Amin masih melekat pd kakinya, begitu juga tasbih masih tidak terlepas dari tangan.

Apabila janazah Amin dibuka penutup muka didapati lidah tidak terjelir keluar spt kebiasaan mereka yg digantung. Tangan spt org dlm solat dgn jari telunjuk spt membaca tahiyat akhir. Subhanallah. ......... mungkin Allah sudah mengambil nyawanya dulu sebelum digantung... ... Begitulah kebesaran Allah yg memberi Rahmat kepada hamba2 nya soleh dan sentiasa bertaubat. Mungkin ini satu petunjuk dari ALLAH kpd kita semua.
Share:

6 Komen:

Anonymous said...

mudah mudahan roh nya diberkati ALLAH SWT...dan bg kite manusia yg masih hidup dpt jadikannya sbg tauladan...smg TUHAN sentiasa melindugi dan merahmati kite dunia dan akhirat

Anonymous said...

x semestinya org yg di hukum gantung tu..
org yg jahat2..
kite yg bebas ni pun tidak sempurna..
mereka beruntung kerana mereka tau ble saat kematian mereka..
yg pasti..
allah itu maha penyayang..
semoga rohnya dicucuri rahmat...

Anonymous said...

ayah saya masuk ke dalm penjara sungai buluh hujung tahun lepas!!!!!!!!!sebelum ini ayah sya x pernah ambil benda2 haram 2!!!!!!!!!!sekarang semua orang beserah pada takdir!!!!!!!!!!!!!!!!!mungkin dia dah d takdirkan meningal di dalam penjara!!!11

Anonymous said...

amin itu seorang pembunuh dan penderhaka. kalau allah swt maafkan dia, bagus lah untuk roh dia. tapi jangan lupa yang dia bunuh seorang anggota polis and seorang angggota tentera, dan dia juga cuba meletupkan kuil hindu di batu caves. adakah agama kita mengajar nak bunuh orang dan musnahkan tempat ibadat ? kita kena pakai otak kita, allah swt berikan otak untuk kita fikir... malangna kita orang melayu tak tahu nak pakai otak. sorry, tapi ini benar.

Anonymous said...

no words to describe about amin...coz sy pernah terbaca cerita tentang amin dalam bk yang bertajuk al maunah jk sy tdk tersilap tntng tajuknya...ada positive and negative about him mmg dia sprt org yg zalim tp dlm masa yg sama msh mnjg ibadahnya. setahu sy kes samun snjata api yg dilakukannya mmg hebat dan tidak blh terfikir dek akal fikiran and the same time make publics think about how weak our safety system. Amin's so clever.tp..tu la...jln yg di pilihnya tersasar dr landasan yg benar sehiggakan ahli2 dlm kumpulannya teraniaya...satu rahmat untuk Amin jk benar apa yg di ceritakn tntng kematiannya.Semoga Allah mencucuri RAHMAT ke atasnya...AMIN

Anonymous said...

Kamu jgn suka pandang keburukan org.klau kamu ada pernah belajar kisah wahsyi.pembunuh bapa saudara nabi yg paling nabi sayang.saidina hamzah.
Pon tuhan masih bg hidayat pd dia.apa lah setakat dosa amin dgn dosa wahsyi !.

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah