Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Aduh, rega ikan sekarang ....

Baru-baru ini aku ke Tanjung Karang, menemai familiku yang nak ke kedai kain yang kononnya tersohor di Malaysia. Masa balik, singgah ke Pasar Pasir Penambang. Aku tak pasti when was the last time aku ke pasar tersebut. Kini tempat berniaga tu dah berpindah ke bangunan baru. Tapi kalau baru pun, nampak macam dah burok dan kurang terurus pulak bangunan itu. Yealah, pasar basah di Malaysia kan begitu ciri-cirnya.

Memang sebelum ini aku aware yang kat Pasar Pasir Penambang tu reganya bukannya murah sangat, kekira murah sikit aje berbanding di Kubu Gajah, Seri Buloh or Paya Jaras yang selalu ku pergi. Selalu ? Dulu selalu tetapi sejak bertiga kat rumah, kira jarang-jarang. Tetapi ikan di Pasir Penambang fresh sikit. Kat Saujana Utama usah kiralah mehalnya. Tapi yang mengejutkan aku kali ini ialah harga mahal-mahal giler berbanding dulu …. Aku tertanya-tanya apakah memang sekarang ikan rega tengah mahal. Apakah sebab dah pindah ke bangunan baru, rega pun jadi baru ?


Rupanya baru ku diberitahu daripada sorang rakanku, ikan-ikan itu bukannya yang didaratkan di Pasir Penambang. Tapi import dari luar. Bukan juga sebab musim tengkujoh di Pantai Barat. Yang laut bergelora tu pantai timur. Rupanya nelayan di situ mula mogok sebab rega subsidi minyak dan diesel dikatakan masih tinggi. Nak keluar ke laut pun tak pulang modal, entah betul entah tidak dakwaan itu.

Hari ini, baru kerajaan umumkan untuk turunkan lagi 10 sen untuk para nelayan, kepada RM 1.20 mulai 1 Januari 2009. Harapnya rega ikan akan turun, jangan stay put dan terus naik lagi macam rega ayam sekarang. Senang nampak gaya, jika lancar mogok lantas kerajaan pun tunduk. Sampai bila nak selesai kalau begini. Mungkin itulah lumrah alam. Tapi rega petrol akan turun lagi jangkaanya dan pada hari ini jatuh lagi sehingga USD 35 !!! Kalau sudah rendah sangat, bimbang pulak tak pulang modal dengan kos operasi nak korek minyak tu ....

Harapnya rega ikan akan turun selepas ini. Tapi kalau tak turun pun aku sudah dapat agak apa alasannya. Kos menangkap ikan bukan sekadar terletak kepada rega petrol or diesel. Ada kos lain yang perlu ditanggungkan seperti kos penyelenggaraan bot nelayan, pukat dan jala serta pelbagai lagi.
Share:

3 Komen:

fashion jewelry said...

Very good!

贵州信息港休闲游戏中心 said...

It seems different countries, different cultures, we really can decide things in the same understanding of the difference!
Personalized Signature:我喜欢淮安掼蛋,靖江青儿,南通长牌,姜堰23张,常州麻将这些地方言游戏

alerts said...

balenciaga handbag
balenciaga handbags
balenciaga
balenciaga bags

Blog Tazkirah

Penafian

Pengunjung boleh menggunakan maklumat dan gambar dalam blog ini untuk sebarang tujuan kebaikan. Digalakkan agar dinyatakan kredit kepada blog ini. Namun, atas sebarang kehilangan, kerosakan, kesusahan atau gangguan yang timbul kerana menggunakan maklumat dalam blog ini adalah tanggungjawab masing-masing.

Harian Metro

The Star Online

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

kata2