Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Mengikuti Kapsul Pengurusan Jenazah

Pada 3-4 Mac 2012 lalu, bertempat di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin (MTMZA), Putrajaya atau juga dikenali sebagai Masjid Besi, aku mengikuti Kursus Pengurusan Jenazah. Kira-kira 150 orang mengikuti kursus yang yang kebanyakkannya merupakan wakil dari surau-surau sekitar Putrajaya. Beberapa orang AJK serta ahli kariah surau tempatku, Surau As-Syakirin telah mengikuti kursus yang diadakan secara percuma ini.

Berbanding dengan kursus-kursu lain yang pernah aku ikuti sebelum ini, nampak ada kelainan pengisian dana bagaimana ianya dikendalikan. Cuma mungkin akanmenjadi lebih berkesan sekiranya para peserta tidak seramai yang mengikuti kursus tersebut. Kalau separuh daripadanya mungkin lebih baik dan efektif.

Kursus pada awalnya dikendalikan oleh Ustaz Md Tahir bin Md Yusoff dengan beberapa slot ceramah. Agak panjang dan meletihnya, tambahan tiada nota sebagaimana diceritakan dan tidak menggunakan sepenuhnya teknologi maklumat terkini. Al-Ustaz rupanya orang Kg Kenangan Batu Pahat dan telah lama terlibat dalam pengurusan jenazah, termasuk jenazah orang kenamaan, VIP serta raja-raja. Harapnya pihak penganjur atau ada peserta yang secara volunteer membantu al-Ustaz yang banyak ilmu dan pengalaman itu untuk menyediakan bahan atau nota secara multimedia agar penyampaian lebih mudah di fahami.

Dalam tiga slot ceramah dari pagi hingga petang, ceramah menyentuh tentang Adab Serta Tanggungjawab Terhadap Orang Yang Nazak Dan Selepas Kematian, Tatacara Pengurusan Jenazah dan diikuti dengan Pengurusan Mandi Dan Kafan Jenazah.

Sebelum bersurai, simulasi bagaimana menyediaan kain kafan, memandi serta mengkafankan jenazah dilakukan dengan bantuan daripada fasilitator program. Hanya beberapa peserta yang terlibat, manakal yang lain jadi pemerhati sahaja.

Patutnya para peserta dibahagikan kepada beberapa kumpulan, tetapi barangkali tidak cukup fasilitator dan kelengkapan, maka pemecahan hanya dibuat untuk peserta lelaki dan wanita sahaja.

Hari Kedua
Pada hari kedua, program di sambung di Tanah Perkuburan Putrajaya Presint 20. Pertama kali aku menjejakkan kaki ke sana.

Memang luas kawasannya. Ia sebenarnya kompleks tanah perkuburan yang menempatkana bukan sahaja jenazah orang Islam, tetapi juga agama lain di kawasan-kawasan yang diasingkan antara satu sama lain.

Di sana para peserta ditunjukkan secara apraktikal bagaimana pengendalian jenazah daripada sudut pengkebumian serta hal tanah kubur. Lubang kubur sudah siap digali, guna jentera barangkali. Tetapi bukanlah saiz sebenar, hanya contoh. Lebar dan panjang sudah ok, Cuma kedalamannya tidak cukup 6 kaki.

First time ikut kursus jenazah, sampai di bawa ke tanah kubor. Bagus juga, suatru kelainan selain lebih memberikan keinsafan tentang kematian yang akan datang menjemput kita suatu masa nanti.

Sempatlah tengok-tengok atau ziarah kubor orang kaya, kenamaan serta Allahyarhaman Pn Seri Hendon, isteri mantan PM Malaysia Pak Lah. Simpel tanpa sebarang binaan di atasnya. Al-Ustaz mengatakan itu memang menjadi tradisi keluarga serta keturunan Pak Lah sejak dahulu lagi.

Program kemudian dikuti dengan minum pagi dan seterusnya majlis penerangan serta dialog bersama Pengurus Tanah Perkuburan Putrajaya Presint 20. Keluasan tanah perkuburan tersebut yang kini menempatkan kira-kira 500 jenazah, dijangka akan penuh 80 tahun lagi. Kubor tersebut hanya untuk jenazah penduduk Putrajaya dan bukan sedang nak dikebumikan di situ, kena ada kelulusan serta proses tertentu.

Share:

1 Komen:

Anonymous said...

Salam tuan. Saya mohon pinjam gambar ini utk kenangan dan peringatan. Sepupu saya baru meninggal 2 hari lepas dan sudah selamat dikebumikan di sini. Jzkllh

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah