Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Kenangan 2 Okt 2006

Setahun telah berlalu .... sesedar telah setahun. Sedangkan peristiwa itu masih menghantui perasaanku ketika menaiki Elegentku ... tangan masih sakit sampai sekarang dan memang doktor pernah kata tak akan dapat recover 100%. Tak boleh angkat berat-berat dan tidak boleh angkat menegak ke atas, macam pelajar angkat tangan untuk tarik perhatian guru bagi menjawab soalan. Namun kenangan berikut sebenarnya pernah ku catat setahun lalu, tapi tak jadi nak publish ... kali ini akau ambil keputusan untuk kongsikan dengan sesiapa yang sudi mengunjungi blog ku ini ...

Pagi 2hb Oktober 2006, seperti biasa lepas sahur, mandi dan ke surau solat suboh dan lepas tu bersiap pergi kerja. Terasa segar sikit badan berbanding malam tadi. Lewat petang semalam terima call daripada Ustaz Nizam, katanya dia lewat sikit tetapi sempat untuk tazkirah lepas Isyak. Siapa nak jadi imam Isyak dan terawikh kalau begini, antara aku dan Rosli Naib Pengerusi kerana walaupun ada Jadual Giliran imam sepanjang Ramadhan, aku dan Rosli hanya Rezab jika Imam atau Ustaz penyampai tazkirah tidak hadir. Call Rosli tak diangkat. ‘Tak sihat tapi terpaksa jadi imam juga sebab Ustaz sampai lewat’, gitulah kataku kepada Izmin, bilal malam itu. Selesai solat Isyak masih takde hint yang ustaz telah sampai, terus lakukan terawikh. Lepas terawikh baru tazkirah... ah letih, surau kekurangan jemaah untuk dengar tazkirah. Balik rumah terus ’flat’. Isteri komen, ’takde orang lain nak jadi imam ke, asyik terbatuk-batuk’, aku diam aje.

Ketika naik motor, pagi tu nampak agak panas sikit dan matahari dah mula naik. Kalau naik kereta selalunya dihiburkan oleh radio or kaset, lain caranya. Di trafik light Sg Plong seingatanku, baca Surah Al-Jumaah untuk juga memantapkan hafalan. Kedudukan matahari memang menyilaukan mata.

Sesekali aku meletakkan tangan kiri di halmet untuk menggelakkan silau. Selepas bekas Pejabat BN, akau mengekori sebuah lori. Tetiba terasa aku begitu menghampirinya. Lantas terkejut, menekan brek ( tak pasti kedua-dua atau sebelah sahaja ) dan aku hilang kawalan ( apakah sebab ada pasir di atas jalan raya ) lantas tersungkur aku ke sebelah kanan. Tidak sempat untuk menongkat dengan kaki kerana aku telah mendepankan kaki ke hadapan. Bahu terhantuk jalan dan kepala bersama halmet terasa terseret sikit atas jalan raya bersama kaki kanan. Kelihatan tayar-tayar kenderaan di hadapan dan tak tahulah apa perasaanku masa tu ... alhamdulillah tiada kereta di belakang yang merempuh aku. Lantas cepat bangun lari ke sebelah kiri takut dirempuh kereta belakang. Beberapa motor berhenti membantu mengangkatkan motor Elegentku yang berat tu ke hadapan sikit, betul-betul depan pintu masuk Kilang MSG. Ada yang bertanya, ok ke atau perlukan apa-apa bantuan lagi. Aku kata ok dan mengucapkan terima kasih kepada semua yang membantu. Aku duduk berehat dan minta izin Pakcik Jaga Indian di pintu masuk MSG.

Tetiba terasa tangan terlalu sakit dan berat untuk mengangkatnya. Beberapa pekerja MSG mencadangkan aku pergi hospital. Lalu aku call isteriku, yang kemudian datang membawa aku ke Hospital Pesakit Luar Sg Buloh, bersebelahan Makmal Kesihatan Kebangsaan. Menerusi x-ray, didapati aku mengalami patah di tulang clavikal dan diberi cuti 2 minggu. Aduh ... jatuh sikit begitu sampai patah tulang ? Terpaksa pakai anduh. Dalam perjalanan pulang ke rumah, terima call drp Maulana lantas meminta tolong beliau carikan tukang urut. Isteriku meminta bantuan pembantu makmal sekolahnya untuk membawa semula motor aku ke rumah. Isteriku kata hebuh kat sekolahnya, En Hassan accident, patah tulang.

Di rumah terus berbaring di sofa. Keletihan yang amat sangat, terpaksa makan obat dan mengambil sedikit makanan. Nak bangun daripada sofa pun tak larat. Terima SMS drp Isma, dan semasa membalasnya aku beritahu yg aku kemalangan hingga patah tulang dibahu. Sebaik sms dihantar, pelbagai SMS dan panggilan talipon diterima daripada kawan-kawan bertanya khabar. Harap-harap tak riuh satu Saujana. Ada juga yang datang ke rumah.

Sebenarnya sebelum itu aku telah dipilih oleh ofisku untuk ke Belanda bagi mengikuti satu forum k-Government pada 8 hingga 13 Oktober. Terfikir macamana peluang ke Belanda sedang segalanya telah dan sedang diuruskan. Aku ambil keputusan tak mahu beritahu ofis, tunggu lepas urut petang ini.

Antara SMS yang diterima :-

* Inalillah, Xcden ngan sapa ? Apa yang patah ? Banyakkan bersabar.

* Semoga cepat sembuh. Semoga merahmati tuan. Amin.

* Saya doakan agar abg hassan cepat sembuh.

* Nak call takut mengganggu bg asan tgh tidur atau makan haha. Jadi sms jelah. Tanda saya tahu kemalangan yg menimpa. Tak lupa ucapan, ada hikmah setiap kejadian, kalau saya pakai spek nampak sama tak ngan pasport bg asan ? Kalau sama saya ke amsterdam sanggup diwakilkan haha.

* Dapat msg dr Isma. Moga cepat semboh. Raya da dekat. He2

* San, betulkah ada kemalangan. Semoga cepat pulih. Memang ana nampak anta penat mlm tadi, kena jadi imam lagi. Kuatkan sabar

* As’kum, abg asan, banyak2 istirahat ... didoakan moga cepat sembuh ..

* Assalamualaikum, Semoga cepat sembuh.

Masa ambik wuduk dibantu anak bungsuku yang baru pulang sekolah, tetiba dia rasa macam nak pitam. Tak pastilah sebab berlapar puasa atau tak sampai hati melihatkan keadaanku. Terpaksa solat duduk dan kemudiant bersama Maulana dan Imam Zainuddin, Imam Masjid Merbau Sempak 3 ke Kg Ladang Tuan Mee untuk mengurut. Sampai sana tukang urut tengah urut orang yang last for the day. Since aku baru kemalangan beliau sudi mengurut aku. Sakitnya bukan kepalang walaupun tangan kanan aku boleh diangkat ke atas. Diberinya daun Tembaga Suasa dan meminta ditumbuk dan diletakkan di bahu semasa tidur, buat tiga malam berturut-turut dan lepas tiga hari boleh angkat tangan tu, pesan tukang urut tu. Tentu boleh ke Belanda kalau begini, fikirku dengan semangat.

Lewat petang ramai kawan yang datang ziarah lagi. Kira-kira 9.30 malam berpusu-pusu orang datang kerumah untuk ziarah, selepas terawikh. Terima kasih atas doa, tips dan dorongan semangat daripada kawan-kawan. Malam setelah diletakkan ubat seperti pesanan tukang urut tadi, tidur atas lantai dengan aman dan selesa hingga ke pagi. Benar kata tukang urut, badan tak rasa sakit yang amat sangat.

Ya, apa yang berlaku ini tentu ada hikmahnya. Apakah hint yang Allah cuba nak sampaikan kepadaku ... supaya aku lebih kerap duduk rumah bersama keluarga ? Semoga aku terus dipanjangkan umur bagi menebus kelemahan dan memberikan peluang untuk memperbaiki diri ini. Rasanya belum nak mati lagi ...
Share:

0 Komen:

Blog Tazkirah

Penafian

Pengunjung boleh menggunakan maklumat dan gambar dalam blog ini untuk sebarang tujuan kebaikan. Digalakkan agar dinyatakan kredit kepada blog ini. Namun, atas sebarang kehilangan, kerosakan, kesusahan atau gangguan yang timbul kerana menggunakan maklumat dalam blog ini adalah tanggungjawab masing-masing.

Harian Metro

The Star Online

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

kata2