Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

12 Okt : Sehari Sebelum Raya

Lepas solat Suboh, ikuti kuliah yang disampaikan oleh ‘Ustaz muda’ berkaitan dengan pengakhiran hidup yang baik atau jahat, hasnul khaitmah atau suuk-ul khatimah. Balik rumah ‘ayoh’ ( Pak Mertua ) mengadu kesakitan dan bergegas cari klinik di Kg Raja dan Jertih. Mana ada klinik pagi lagi sudah buka, apatah lagi hari cuti Jumaat di Terengganu. Dapat satu klinik dah buka. Doktor syak batu karang ada lagi, padahal sebelum ini ayoh dah operate buang batu dua kali dah. Doktor cuma bagi obat tahan sakit dan sarankan pergi hospital lepas raya nanti untuk pemeriksan lanjut.Balik beli bahan untuk raya esok serta berbuka puasa ’perdana’ petang ini. Lepas solat jemaat, pergi Jertih lagi sebab ada lagi barangan anak yang tak settle lagi. Tudung, brooch etc. Konon just nak meneman aje, terbeli juga baju raya baru warna biru yang kononnya nak match dengan baju raya anak-anak dan isteri. Orang ramai, tambahan pulak ruang pasar menjadi sempit setelah tempat perhentian bus Jertih ditutup untuk diubahsuai. Petang bersiap untuk buka puasa. Kuih nekbat yang dinanti-nanti akhirnya tercapai juga hajat di hati. Keluarga ayah Long, Baba, Pok Teh dan Ayah Ngah Padang Luas turut hadir. Kira meriah juga. Lepas solat, bebudak sibuk main bunga api dan gembira sebab esok nak raya. Malam bersiap bantu mana yang patut di dapor. Nak tengok TV pun tak dapat sebab rosak. Bagus juga, tidaklah asyik nak ngadap TV aje pada musim raya.

Entah secara tetiba rasa terharu sebab Ramadan telah berakhir. Sedang SMS bertalu-talu diterima daripada kengkawan mengucapkan selamat hari raya dengan berbagai madah dan pantun. Untuk beberapa rakan orang pantai timur sempat ke anto sms berbunyi,

Tercapai sudah hajat dihati,
Merasai Nekbat yang diidami,
Ramadhan pergi sayunya hati,
Ya Allah terimalah ibadah Ramadan kami’.

Share:

0 Komen:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah