Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Di Kompleks PKNS 13 September - Bersangka Baiklah Saja

Lepas Zuhor 13 Sept, aku dan keluarga ke Kompleks PKNS dan sekitarnya. Menariknya Kompleks PKNS semasa puasa ini ada persembahan kumpulan nasyid percuma sejak beberapa tahun lalu. Sambil my wife meround, aku duduk aje depan pentas. 13 Sept lalu, ada persembahan dari Kumpulan Brothers dan Muslim Voice yang baru selesai menyertai Akademi Nasyid TV9. Kalau ikut iklan yang aku pernah baca, patutnya yang hadir cuma Kumpulan Devotees. Namun Kumpulan Brothers dan Muslim Voice menarik jugak. Lama tak nampak Brothers, kecuali jadi backup singer dalam Akademik Nasyid tiap minggu. Sedang Muslim Voice rancak berbicara atas pantas, azan berkumandang dan mereka 'pause' menghormati suara azan. Bagus tu.

Lepas itu ke Plaza Alam Sentral, nengok-nengok handphone. Belikan juga handphone untuk Kak Di, sebagai hadiah Hari Lahirnya yang jatuh bulan lepas. Kebetulan handphone N-Gage yang digunakan rosak, tetapi dah antar repair.

Lepas tu, beli juadah berbuka puasa di bazar Ramadhan yang berhampiran Plaza PKNS. Ramainya orang bukan main. Jarang-jarang benar aku ke Bazar Ramadhan pengunjungnya seramai itu. Tak sempat nak 'surver' apa yang dijual. Pakai nampak dan beli aje. Teringat kata-kata ustaz kalau dalam kuliah or Tazkirah Ramadhan, betapa kita begitu pelahap berbeli juadah untuk berbuka puasa. Orangpun berbagai pesen dan gaya pakaian. Entah puasa entah tidak. Sangka baik ajelah, semoga menerima Hidayah daripada Allah. Aku pun belum tentu lagi.

Apakah pengertian puasa bagi kita. Main ikut-ikutan, tradisi atau akur dengan perintah Allah. Daripada Abu Hurairah ra,telah bersabda Rasulullah saw, “Banyak orang berpuasa yang tidak ada baginya daripada puasanya itu, selain daripada lapar dan dahaga”. ( H.R An-Nasai ). Dalam satu hadis lain pulak, Daripada Abu Hurairah ra, telah bersabda Rasulullah saw, “Barangsiapa yang tidak dapat meninggalkan kata dusta dan condong ke arah keburukan serta suka mengerjakan keburukan itu, maka tidak ada bagi Allah keperluan untuk meninggalkan makanan dan minumannya”. ( H.R. Abu Dzi’b )

Kedua hadis ini merujuk kepada kesalahan akibat 'mulut'. Ku kira lebih daripada itu. Puasa tetapi terdedah aurat, pakaian cuma sekerat, belah sana belah sini. Puasa tetapi tidak solat atau melengah-lengahkan solat. Dato' Abu Hassan Din Al-Hafidz dua kali datang ke Surau Al-Hidayah menyatakan bahawa, kesalahan kita ialah terlalu memaksa anak untuk berpuasa, tetapi tidak bertindak tegas terhadap solat. Kalau anak tu sudah akur dan rajin dengan amalan solat, secara automatik dia akan rajin untuk puasa tanpa dipaksa-paksa. Fenomena biasa orangyang puasa tetapi tidak solat, tetapi jarang berlaku orang yang solat tetapi tidak puasa.

Berbalik kepada kisah di Plaza PKNS, akhir sekali aku sekali singgah di KFC sebab nak belikan hidangan berbuka puasa untuk si Najihah sebagai hadiah dapat 9A dalam ujian bulanannya baru lalu. Mak datok, panjangnya queue !!!! Itu belum termasuk yang sudah book tempat duduk untuk berbuka puasa dalam restoran tersebut, sama ada anak beranak bersama keluarga, pakwe makwe atau pasangan belum mempunyai cahaya mata. Berbanding dengan berbuka di kedai atau restoran tepi jalan, sudah tentunya mereka bukan orang musafir. Apakah sekadar berbuka sahaja, tetapi di mana solat maghribnya nanti ? Ya, ada surau tetapi ... baik aku bersangka baik sahaja.


Share:

0 Komen:

Blog Tazkirah

Penafian

Pengunjung boleh menggunakan maklumat dan gambar dalam blog ini untuk sebarang tujuan kebaikan. Digalakkan agar dinyatakan kredit kepada blog ini. Namun, atas sebarang kehilangan, kerosakan, kesusahan atau gangguan yang timbul kerana menggunakan maklumat dalam blog ini adalah tanggungjawab masing-masing.

Harian Metro

The Star Online

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

kata2