Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Kursus Haji Intensif Di Masjid Negara 25-26 Julai 09

Pada 25 & 26 Julai 2009, aku mengikuti Kursus Haji Intensif anjuran Tabung Haji di Masjid Negara. Dalam topik mengerjakan haji, nampaknya lebih kepada ulangan, tetapi menjurus kepada perkara penting sahaja.

Namun apa yang juga ditekankan sangat ialah kekuatan mental dan fizikal. Ibadah haji sebenarnya lebih kepada perbuatan atau amali. Bacaan serta doa tu adalah sunat tapi perlu diamalkan bagi mengisi masa mengiringi perbuatan tersebut. Berbeza dengan mengerjakan haji zaman dulu-dulu yang 'lapang' dan orang yang tidak ramai, berbanding kini sehingga main jutaan orang walaupun infrastruktur di Mekah banyak yang telah dan sedang dipertingkatkan.

Penceramah pertama sebijik gaya dan suara macam Ustaz Dato Ismail Kamus. Cuma berbeza usia. Tapi tiada kaitan sedara mara atau apa-apa, kecuali negeri kelahiran yang sama iaitu. Menarik tetapi kurang merujuk kepada nota yang disediakan yang nampaknya lebih tersusun. Nasib baik dapat salinan softcopy slide berkenaan. Boleh print dan jadik bahan rujukan semula nanti.

Penceramah ada memberi ingatan bahawa kita di sana adalah sebagaimana kita di Malaysia, sebelum pergi haji. Jangan ingat di sana baru nak rajin baca Al-Quran, solat sunat, banyak zikir, dan sering solat berjamaah. Sedangkan di sini, kita jarang-jarang baca Al-Quran, solat sunat, zikir dan solat berjemaah. Namun penceramah mengingatkan untuk kita membuat persediaan sendiri jika hendaklah mencapai target tertentu seperti khatam al-Quran dan sebanyak mana umrah yang terlarat. Doa-doa yang hendak dibaca tu, rajin-rajin diulangi supaya kalau tidak hafal pun, mudah nak ingat semula jika berpandukan buku. Di sana tidak banyak masa nak bertanyakan itu dan ini. Sekali dua tu bolehlah orang lain nak layan. Tapi kalau sudah berkali-kali ... sendiri mahu ingat le !!!

Selepas waktu makan tengahari hari pertama, latihan praktikal untuk tawaf, saie dan melontar diadakan di luar dewan kuliah. Kami jadi tontonan oleh orang luar yang keluar masuk masjid ketika itu. Mungkin ada yang kehairanan terutamanya mat salleh yang ziarah Masjid Negara.

Ibadat Haji memerlukan kekuatan fizikal. Jika dilihat kepada jarak pergerakan dari satu tempat ke satu tempat lain, agak jauh juga terpaksa berjalan. Malahan untuk melengkapkan saie sahaja, iaitu perjalanan ulang alik dari Safa ke Marwah sahaja sudah 420m X 7 = hampir 3 kilometer. Tawaf kalau dapat dekat Kaabah takpelah, 7 pusingan kurang jarak perjalanan. Tetapi kalau makin jauh dari kaabah, semakin berganda jarak perjalan berjalan kaki.

Penerbangan pertama tahun ini dari Malaysia di jangka sebulan lepas Raya iaitu 22 Oktober 2009. Ketika itu sekolah belum cuti tapi PMR sudah habis. Penerbangan balik pula bermula pada 4 Disember. So aku kena ambik cuti haji kira-kira 45 hari.

Bergantung kepada cara mengerjakan Haji, aku kira dan selalunya jemaah dari Malaysia akan mengerjakan Haji Tamattut'. Maknanya pergi awal ziarah ke Madinah melawat Rasulullah dan kemudian masuk Mekah buat umrah sementara Haji bermula.

Di penghujung program diadakan ujian kefahaman. Ada 25 soalan untuk dijawab dalam masa 20 minit. Ku kira senang aje, tapi apabila diumumkan, markah aku termasuk dalam kategori 80 hingga 90. Maknanya salah 3, 4 atau 5. Apa yang salah ? Malangnya kertas jawapan tidak diberikan semula. Patutnya penganjur berikan kejap supaya dapat kita tahu di mana yang silap dan tidak kita fahami.

Selain diberikan makan minum dan gerai jualan peralatan haji, aku dan isteri turut mengambil kesempatan untuk ambik gambar sebagai keperluan untuk Visa sebagaimana yang dikehendaki oleh pihak Tabung Haji.

Dalam kursus ini aku diketemukan Allah semula dengan room-mate aku semasa belajar di kelas matrikulasi SMS Melaka dan di tahun 2 ngaji di UKM dulu. Namanya Saimin Basir yang kini bertugas di Felcra KL dan tinggal di Wangsa Maju.
Share:

1 Komen:

naalaf said...

Salam,
Saya lebih beruntung kerana kertas ujian ditanda oleh jiran sebelah, jadi saya tahu dimana kesilapan saya. Untuk makluman saya cuma salah 1 sahaja :):) Alhamdulillah.

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah